top of page
Søg
  • Forfatters billedeDorte Olivarius Koustrup

"Det skal nok gå. Stands ikke"

Kender du det? Du har en lidt dårligere dag end normalt. Du står måske overfor en udfordring, som du ikke har lyst til at kigge mere på. Det kan være en udfordring på jobbet, i hjemmet, i en relation, med en god ven eller som i mit tilfælde, hvor jeg er ved at starte en virksomhed op. Det kan også være en svær beslutning, du skal tage, eller noget som kan synes mere enkelt som at komme ud af sengen eller op af sofaen...

Du laver overspringshandlinger for ikke at møde udfordringen/vente med at tage beslutningen. Måske tyr du til ret meget kaffe og chokolade, som i mit tilfælde, eller du distraherer dig selv på en anden måde (shoppe, motion, netflix, alkohol etc.) for ikke at skulle tage udfordringen op. Du bemærker måske også en indre kritisk stemme, der siger, at du skal tage dig sammen, komme i gang, at det kun kan gå galt, at andre synes, du er en fiasko eller lignende... Når du bemærker tankerne eller eventuelle ubehagelige følelser, kan det være ekstremt hjælpsomt at stoppe op, inden kaffe, kagen eller andre overspringshandlinger tages i brug. Stoppe og spørge dig selv "Hvordan taler jeg til mig selv lige nu?"i hvilket toneleje?" og endnu mere vigtigt "hvad ville jeg sige til en ven lige nu, hvis han stod i samme situation som mig"? Og så eventuelt lytte til meditationen "Medfølende Ven", som du kan finde nedenfor (eller alternativt og lidt kortere "Venlighedspause", som du finder på min hjemmeside)

Meditationen "Medfølende Ven" er en visualiserings-meditation, hvor du først - efter den indledende guiding - skal forestille dig et trygt og behageligt sted. Det kan være en lysning i skoven, et hytte, ved en sø eller at sidde foran pejsen, eller et andet sted hvor du føler dig tryg. Hernæst får du besøg af en medfølende ven; en ven, der er ubetinget rummelig, forstående, og som har en ikke-dømmende adfærd (det kan også være et kældedyr). Denne ven siger noget til dig... Ikke at jeg vil beskrive hele meditationen her. Men kort fortælle, at den ven, der besøgte mig, var min farmor, der døde, da jeg var 15 år. Hun var verdens dejligste og mest rummelige farmor. Under meditationen oplevede jeg, at hun sagde: "Det skal nok gå. Stands ikke" Det var så forløsende; at høre hendes stemme, at vælge at lytte til meditationen istedet for overspringshandlinger, samt at huske på at vælge den medfølende stemme - her udtrykt som min farmors - istedet for at vælge den indre kritiske stemme. Den indre medfølende stemme er inde i os og kan aktiveres. Og jo oftere vi aktiverer denne, jo bedre bliver vi til at lytte til den og følge dens anbefalinger "Det skal nok gå. Stands ikke", istedet for den kritiske stemme, der eventuelt kunne sige "Det kan kun gå galt", "hvad tænker andre dog ikke...at jeg er en fiasko og uden evner" Jeg vil anbefale dig at prøve meditationen "Medfølende Ven", og hvis du har tid og lyst, vil jeg elske at få en tilbagemelding på, hvordan denne virker for dig...? En lille bemærkning til meditationen: Hjernen arbejder i kontraster. Det kan i få tilfælde betyde, at hjernen husker os på vores dårlige sider, når vi træner at være medfølende og venlige overfor os selv. Hvis du eventuelt oplever dette, vil jeg anbefale dig at sige højt "Åh, det er bare hjernen, der arbejder i kontraster," og så lige så stille og roligt komme tilbage til min guidning i meditationene. Alternativt bare sidde og mærke dine baller i kontakt med meditationspuden eller stolen, imens du trækker vejret lige så stille ind og ud og mærker kroppens bevægelser, imens du trækker vejret.

Du kan aktivere meditationen "Medfølende Ven" ved at klikke på billedet...

17 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page