top of page
Søg
  • Forfatters billedeDorte Olivarius Koustrup

Når vi bebrejder andre

Opdateret: 6. okt. 2023

"When we blame others we do not attend to a need inside ourselves"

~ Tara Brach


Kender du mon til at have brug for forståelse og omsorg, men din frustration og bebrejdelse ender med at skubbe folk væk fra dig?


Vi er lige flyttet til Norge. Børnene er startet i skole, imens jeg for det meste er alene hjemme hele dagen. Jeg arbejder på at bygge Mind the Busy Mind op og bruger al min tid på dette. Jeg har lovet at hente min mand fra arbejde. Jeg glæder mig til at hente ham. Til at møde et voksent menneske. Til at snakke. Han kommer ind i bilen, siger hej og tænder straks for radioen og er det hele taget i sin egen verden. Han bruger radioen til at koble af fra arbejdskanalen. Min frustration og tristhed kommer buldrende. Mine skuldre nærmer sig mine ører. Kæberne er spændte. Der er en sort sky på himlen, og regnen står ned i stænger som så ofte i Bergen. Jeg når slet ikke at stoppe op og mærke efter. Jeg benytter mig ikke af mine værktøjer eller er mindful på nogen måde. Jeg blæser bare min frustration ud for fuldt flor: ”Hvad bilder du dig ind? Jeg kommer her og henter dig, og så tænder du bare for radioen. Du er altid så fraværende. Så distræt. Jeg ville aldrig have tændt for radioen, hvis du hentede mig.” Jeg er ked af det. Og nu også ked af, at jeg har skældt ud. Jeg mærker ensomheden bag frustrationen, samt hvordan jeg skaber en endnu større afstand til ham. Toget med de kritiske tanker kører derudad: ”Åh, nu gjorde du det igen.” ”Hvorfor skælder du ud, når du er ked af det?” ”Han hader det.” ”Åh, nej. Nu bliver det en dårlig aften.” Jeg bliver endnu mere trist, har bare lyst til at komme hjem. Til at gå i seng, som min far altid gjorde, og får en endnu større trang til at skælde ud. (Uddrag fra bogen "Sig mig, er det din onkel, der er død?")


At møde vores frustration med venlig opmærksomhed


Hvis vi gør os hårde i et forsøg på at beskytte os selv, kan vi over tid udvikle bitterhed og afsky. Derfor kan det være så vigtigt at lære at møde vores ubehag - vrede, frustration, tristhed, træthed mv. - med venlig opmærksomhed. At tillade vreden at være her uden at gå ind i historien om vreden og det drama, der kan have en tendens til at udvikle sig. Bag vreden er der nemlig, som historien fra Norge illustrerer, ofte et umødt behov. For mig var det ensomhed og et behov for at føle sig set og elsket. Men det kan også være et behov for at blive hørt, respekteret, at føle sig forbundet mv.


Hvis du kunne have lyst til at prøve at møde vreden med venlig opmærksomhed, kan du eventuelt lytte til månedens meditation "Beroligende Berøring og støttende ord" og se, om denne kan gøre en forskel for dig. Du kan også vælge at deltage i et af mine foredrag - det næste er på tirsdag den 10. oktober på Øbro Jagtvej Bibliotek eller deltage i de arrangementer, der løber af stabelen i foråret. Du kan læse mere og tilmelde dig nedenfor.


Mange kærlige hilsner fra Dorte


Arrangementer:

Foredrag med udgangspunkt i bogen

Sig mig, er det din onkel der er død?🍀Tirsdag den 10. oktober på Øbro Bibliotek på Jagtvej (Østerbro) fra 19-20.30. Du tilmelder dig her 🍀Torsdag den 2. november på Struer Bibliotek fra 19-20.30. Du tilmelder dig her6-ugers Self-Compassion forløb Kursusstart 19. januar, 2024 Dagshold: fredage fra 9:30-11:00

Kurset Self-Compassion og glæde tager udgangspunkt i det empirisk understøttede 8-ugers MSC-program designet til at øge evnen til at møde dig selv omsorgsfuldt i udfordrende situationer samt styrke din modstandsdygtighed og robusthed. Yderligere vil flere aspekter fra James Baraz anerkendte program Awakening Joy også blive inddraget.​

Så hvis du gerne vil lære at være mindre hård ved dig selv (måske endda behandle dig selv lige så venligt, som du behandler en god ven), finde mere ro og træne glæde, så er dette kursus noget for dig. Der arbejdes undervejs løbende med at opdyrke glæde, ro og robusthed samt at få et andet og mere konstruktivt forhold til tanker.
8-ugers Awakening Joy forløb

Kursusstart 22. februar, 2024


Hvis du har lyst til at dykke mere ned i Awakening Joy programmet, får du her muligheden for over 8 uger at praktisere de forskellige øvelser. Vi starter igen til foråret, 2024.


"Dejlig atmosfære og kompetente undervisere, som er meget omsorgsfulde og udstråler den venlighed, de taler om" ~ deltager på kurset i 2022

Til dig

Meditationen "Beroligende Berøring"

Den beroligende berøring kan bruges til at komme tilbage i nu'et, at komme hjem til dig selv og til at berolige dit nervesystem.


39 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page