top of page
Søg
  • Forfatters billedeDorte Olivarius Koustrup

Når det kritiske sind blokerer for indlæring

Kender du til det at være til et arrangement, hvor dit kritiske sind tager over? Måske tænker du, "Nej, hvor er foredragsholderen dog kedelig, hvorfor skal jeg bruge tid på dette?", eller "det her kunne jeg gøre bedre!". For mange år siden deltog jeg på et mindfulness-kursus, hvor jeg ikke syntes læreren var helt så skarp, som jeg kunne ønske mig. Sideløbende fik jeg individuelle mindfulness-sessioner hos Christin Illeborg (Nordic Dharma), som jeg var rigtigt glad for. Jeg fortalte hende om min frustration med ikke at få nok ud af kurset. Christin opfordrede mig til at prøve at være åben og nysgerrig overfor det, jeg kunne lære og få med fra kurset. Dette ændrede syn gjorde en verden til forskel, og jeg endte med at få en masse med fra kurset, som jeg muligvis ikke havde fået, hvis jeg havde fulgt min egen kritiske tankestrøm. En tankestrøm, der kunne have begrænset mig i at lære mere og udvikle mig... Siden denne oplevelse har jeg igen og igen oplevet, at jeg - når jeg er opmærksom på mit kritiske sind og ikke lader det styre - får langt mere ud af samværet med andre mennesker. Min træning består i bund og grund i at lede efter det bedste i de situationer og personer, jeg møder på min vej (ikke at det altid lykkedes, når hverdagen og travlheden tager over. Men så prøver jeg endnu engang at sætte mig en intention om at lede efter det bedste. En ny start er altid mulig.) Min tanke er, at hvis vi bliver bedre til at lede efter det gode i andre på trods af, at de ikke helt lever op til vores forventninger (og tillader dem at have fejl og mangler), ja, så bliver det muligvis også lettere at acceptere og tilgive os selv, når vi ikke lever op til vores egne forventninger. For jo mere vi kritiserer andre for deres fejl og mangler, jo hårdere krav stiller vi nok også til os selv... En måde at starte denne træning på kunne være at begynde med dig selv. Du kan begynde med at fylde dig selv op og få øje på dine egne gode kvaliteter. Ikke fordi du er bedre end andre, men fordi du - ligesom alle andre - besidder nogle skønne kvaliteter, som du muligvis ikke selv har fået øje på og anerkender. Dette er ikke en umiddelbart let praksis, og det kan derfor være hjælpsomt at starte med at se dig selv igennem vens (eller en du holder af's) øjne. Dvs. at du bruger en andens hjælp til at finde og lære at anerkende dine egne kvaliteter. At lære at få øje på egne kvaliteter, at holde af sig selv på trods egne fejl og mangler samt ikke altid at tro på og forfølge de kritiske tanker, er noget vi arbejder med på kurset Awakening Joy. Her bliver du via mindfulness trænet i at få øje på glæderne i dit liv, i dig selv og i andre, mens du også bliver guidet i at finde ro midt i det, du står i. Du bliver trænet i at møde dig selv med venlighed, når du er udfordret, så du beroliger dit nervesystem i stedet for at lægge endnu mere brænde på bålet. 🍀Hvis du har lyst til at træne glæden og dermed ovenstående, kan du vælge at deltage på næste "Awakening Joy - mere glæde, færre bekymringer" forløb. Kurset starter torsdag den 28. september fra kl. 17-19 og 8 uger frem (dog ikke i efterårsferien) i København. Jeg håber, du har lyst til at være med. Mange kærlige hilsner fra Dorte Ps. Hvis du ikke kan vente til den 28. september, kan du i mellemtiden lytte til meditationen nedenfor, som har fokus på at få øje på egne kvaliteter. Du kan også vælge at komme til et af de foredrag, jeg afholder i efteråret, hvor disse emner også er på agendaen. Det første i Jylland er den 13. september på Ry Bibliotek kl. 19. På Sjælland er det den 10.oktober på Østerbro (Øbro Jagtvej Bibliotek) kl. 19. Der afholdes også et på Struer Bibliotek den 2. november kl. 19


Arrangementer:


8-ugers Awakening Joy forløb

Kursusstart torsdag den 28. september Hvis du har lyst til at dykke mere ned i Awakening Joy programmet, får du her muligheden for over 8 uger at praktisere de forskellige øvelser. Vi starter torsdag den 28/9 kl. 17 "Dejlig atmosfære og kompetente undervisere, som er meget omsorgsfulde og udstråler den venlighed, de taler om" ~ deltager på kurset i 2022 "Kurset føles selvkærligt - som en gave til mig selv" ~ deltager på kurset i 2022
.....................................................

Sig mig, er det din onkel der er død?

Foredrag med udgangspunkt i bogen 🍀Tirsdag den 13. september på Ry Biblioteket fra 19-21:00. Du tilmelder dig her 🍀Tirsdag den 10. oktober på Øbro Bibliotek på Jagtvejen (Østerbro) fra 19-20:30. Du tilmelder dig her 🍀Torsdag den 2. november på Struer Bibliotek fra 19-20:30. Du tilmelder dig herHvad kan du forvente af foredraget? Med udgangspunkt i personlige erfaringer illustreres konkrete redskaber, som kan være med til at skabe forståelse samt hjælpe, når vi er udfordrede. Du vil høre lidt om min egen rejse samt blive introduceret for refleksioner, der: 1) træner dig i forholde dig anderledes til dine tanker og følelser, så de ikke tager overhånd 2) viser dig en omsorgsfuld måde at møde dig selv på, når du er udfordret 3) inspirerer dig til at vende dig mod lyset og glæden og dermed øge dit velvære Mit håb er, at du går derfra med en intention om at huske at møde dig selv venligt, når du er udfordret.


Du kan købe "Sig mig, er det din onkel, der er død?" online i alle boghandlere - bl.a. her hos saxo.com eller alternativt låne den på bibliotektet
Til dig Meditationen "At se dig selv igennem en vens øjne"105 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page