top of page
Søg
  • Forfatters billedeDorte Olivarius Koustrup

Læring i Lidelse?

"Når du skifter dit fokus fra lidelse til det, du kan lære, eller hvad meningen er med situationen, skifter din energi og bliver lettere”

~ Rikke Hertz


Til et middagsselskab spurgte jeg engang en mandelig bekendt, om han fik noget med fra den afskedigelse, som havde defineret en enorm svær periode i hans liv.

Han kiggede på mig som om, jeg var født på en anden planet. Det var et eller andet sted forståeligt...og så alligevel.


Et af de største vendepunkter for mig har været spørgsmålet: 

Hvad kan jeg lære af denne her situation?


 Spørgsmålet giver ikke altid mening midt i det følelsesmæssige og tankemæssige kaos. Men når bjerget er besteget, kommer lyset ofte efterfølgende.


Inden for buddhismen taler man om de titusinder glæder og titusinder sorger i livet - et billede af, at vi ikke kan gå igennem livet uden sorger. Vi oplever alle udfordringer og svære stunder på vores vej. Tanken er, at vi kan lære at forholde os anderledes til udfordringer, når de opstår. Vi kan lære ikke at hælde ekstra benzin på bålet. Ikke at brygge videre på de tanker og det ubehag, der opstår i forlængelsen af udfordringen. Men i stedet møde det nysgerrigt og omsorgsfuldt. For mig er det nysgerrigt og omsorgsfuldt, når jeg spørger mig selv: ”Hvad er det, jeg kan lære af dette?”


Med denne læring bliver jeg ikke slået så meget omkuld, når ubehag viser sig. Det er en lettelse at vide, at jeg hele livet kan lære noget af mine udfordringer. At jeg bliver klogere. At jeg ikke er alene. At vi alle møder udfordringer. Titusinder glæder og sorger på vores vej. Når vi udfordres, får vi gaven af lettere at kunne forstå andre og de udfordringer, de kan møde, hvilket kan skabe dybe forbindelser og glæde. Vi får også muligheden for at se nærmere på vores mønstre og vaner, som måske blokerer vores vej, og herefter måske vælge nye og mere hensigtsmæssige veje.


Og mon ikke min bekendte - trods sin skepsis overfor mit spørgsmål - i det mindste er blevet bedre til selv at afskedige medarbejdere, idet han selv har prøvet at stå i samme situation. Måske har andre indsigter også åbnet døre for ham...


Nedenfor finder du en refleksion omkring lys i mørket, som du måske vil finde interessant at kigge nærmere på. Begrebet kigger vi også nærmere på i online-kurset "Self-compassion og glæde" med opstart tirsdag den 17. september kl. 17-19 . Du kan læse mere herom nedenfor.


Mange kærlige sommerhilsner fra Dorte


Ps. Nederst på siden finder du også en meditation Mit trygge sted, som du kan lytte til, hvis du har lyst.


Du finder herunder også information om kommende arrangementer. Bl.a. en meditations- og studiegruppe "At vække glæden", som starter sidst i september, hvor vi mødes om formiddagen en gang om måneden, mediterer og taler om James Baraz bog "Awakening Joy". 


Jeg opretter også et 6 ugers online kursus i self-compassion og glæde med undertitlen fra selvkritik til self-compassion med opstart tirsdag den 17. september (fra 17-19), som du kan læse mere om her.


Arrangementer


Meditations- og studiegruppe

Awakening Joy 


Har du lyst til at kultivere den indre glæde og blive inspireret til at holde af dig selv, lige som du er, så er denne meditations- og studiegruppe måske for dig.

​Vi mødes den sidste tirsdag hver måned fra 9:30-11:00, mediterer sammen og gennemgår bogen "Awakening Joy". Jeg kommer med en inspirationssnak hver gang, og vi deler vores erfaringer sammen.


Du kan læse mere og tilmelde dig her


6 ugers online self-compassion og glædesforløb

Fra selvkritik til self-compassion


Hvis du gerne vil lære at være mindre hård ved dig selv (måske endda behandle dig selv lige så venligt, som du behandler en god ven), finde mere ro og glæde, så er dette kursus noget for dig. Der arbejdes løbende med at opdyrke mildhed, robusthed samt at stige af tanketoget.

Du kan læse mere og tilmelde dig her

Individuelle samtaler

 Fra selvkritik og indre dialog til omsorg og ro


Forløbet 6-ugers self-compassion og glæde afholdes også individuelt. 


Du kan læse mere om individuelle samtaler her

(Online-samtaler foretages også)


TIL DIG

Lys i mørket

Refleksion


🍀Jeg vil invitere dig til at tænke over noget svært/udfordrende, du har oplevet i livet (og som du er kommet videre fra)


🍀Når du tænker tilbage, var der så noget, du lærte af denne situation? Måske noget der har hjulpet dig med at vokse eller udvikle dig?


🍀Hvis du skulle summere det i nogle få ord, hvad lærte du så af situationen?


Meditation:

Mit trygge sted

25 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page