top of page
Søg
  • Forfatters billedeDorte Olivarius Koustrup

Lykke eller Lidelse?

"Every time you speak or act with integrity (skillfully) or greater virtue, let the pleasant feelings in your body and mind register in your consciousness. That is how you will deepen the power of integrity and anchor in consciousness to make wise choices"

~ James Baraz


I James Baraz Awakening Joy forløb lærer deltagerne bl.a., at der er fire stadier, hvorpå frø af enten lykke eller lidelse kan sås. Eller sagt på en anden måde; fire stadier hvor hensigtsmæssige eller uhensigtsmæssige sindstilstande kan opstå. Det kan være i: 


1) selve handlingen - altså det vi siger og gør i situationen


2) den energi, der kommer tilbage til os, når vi har handlet, sagt eller gjort noget


3) erindringen - når vi tænker tilbage på det, vi har sagt eller gjort


4) vanen (hvad vi praktiserer forstærkes)


For tiden oplever jeg, at jeg i ny og næ stopper op og siger "f.... Dorte, det sagde du ikke!" om ting, jeg har gjort eller sagt for længe siden. Ting, der pludseligt kommer op igen, som jeg troede var passé. Heldigvis har træning i self-compassion lært mig at møde denne sætning med "Kære du, du skal da ikke bebrejde dig selv", hvorpå sindet falder til ro igen. Men ikke desto mindre kommer sætningen "f..., det sagde du ikke!" op i ny og næ.  En tidligere uhensigtsmæssig adfærd bliver således ved med at dukke op i erindringen (punkt 3).


Det kan være, jeg farer op og skælder ud på mine børn, når de laver fejl, eller når jeg selv er træt. Her kan der i selve 1) handlingen sås frø af lidelse. Det sammen kan der i den 2) energi, der kommer tilbage til mig fra mine børn, i 3)  erindringen "f.... Dorte, det sagde du ikke", og i 4) vanen, idet vi bliver bedre til det, vi praktiserer. Hvis jeg derimod har en god dag og på en mild og rolig måde lytter til mine børn og herefter fortæller, hvad der skal fortælles, ja, så bliver jeg bedre til at agere på denne måde.


Måske tænker du "Jeg skal da have lov til at skælde mine børn eller andre ud, der ikke agerer fornuftigt, og det får jeg det altså bedre af!". Og måske gør du faktisk det i øjeblikket. Men den energi, der kommer tilbage til dig fra andre i øjeblikket (punkt 2), de erindringer, der kan dukke op senere i livet (punkt 3) og den vane, du er ved at opbygge (punkt 4), kan gøre, at du faktisk får mere lidelse ind i dit liv, end du i det specifikke øjeblik er klar over.


Vi kan selvfølgelig ikke altid agere hensigtsmæssigt, mildt og roligt, for vi er mennesker og ikke bare hundehvalpe, der altid er glade. Vi er i perioder trætte, stressede, forvirrede og begår alle fejl. Det er en naturlig del af at være et menneske. Men vi kan blive bevidste om, hvordan disse frø sås, og når vi "fejler", kan vi lære at møde os selv venligt, så det er venlighedsfrø, vi sår istedet. Vi kan aktivere den indre ven istedet for den indre fjende og måske - når vi agerer uhensigtsmæssigt - sige "Jeg ser det, jeg lærer" istedet for "Nej, nu dummede jeg mig igen!"


Og når du faktisk agerer hensigtsmæssigt så husk at dvæle og marinere ved denne fornemmelse.  Når vi dvæler og marinerer ved de situationer, hvor vi agerer hensigtsmæssigt, bygger vi nye vaner af hensigtsmæssig adfærd.


NB! Det er ikke for at lave om på os selv, at vi dvæler ved vores hensigtsmæssige adfærd. Det handler om at finde ind til den, vi virkelig er. At handle i tråd med vores indre værdier, og måske endda finde ind til den vi længdes efter at være.


Hvis du gerne vil lære at agere mere hensigtsmæssigt og møde dig selv mere mildt og venligt (måske har du en indre kritiker eller indre dialog, der arbejder på højtryk?), har du også mulighed for at deltage i kurset "Self-Compassion og Glæde", der starter fredag den 12. april kl. 10-12. Det er et 6-ugers kursus, hvor vi mødes hver 14 dag. Du kan også individuelt blive ført igennem de 6 uger, hvis det er mere dig?


Nederst på siden finder du en meditation på At læne sig ind i hjertet, som du kan lytte til.


Mange kærlige aprilhilsner fra Dorte


Arrangementer


Morgen-meditationer på Øbro Jagtvej Bibliotek


Fra torsdag den 14/3 til torsdag den 30/5 udbydes morgen-meditationer på Øbro Jagtvej Bibliotek fra 9:00 til 9:30. Bemærk at arrangementet finder sted på 3. sal, samt at du skal bruge dit sundhedskort for at komme ind via hoveddøren på biblioteket.  Arrangementet er gratis


Du kan læse mere og tilmelde dig herGlæde og self-compassion

opstart: fredag den 12. april


Hvis du gerne vil lære at være mindre hård ved dig selv (måske endda behandle dig selv lige så venligt, som du behandler en god ven), finde mere ro og træne glæden, er dette kursus for dig. Der arbejdes løbende med at opdyrke mildhed og robusthed samt at stige af tanketoget.


Du kan læse mere og tilmelde dig her


Individuelle samtaler:


 Du kan læse mere om individuelle samtaler her (Online-samtaler er også en mulighed)


Til dig 

Meditation: At læne sig ind i hjertet44 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page