top of page
Søg
  • Forfatters billedeDorte Olivarius Koustrup

At lade følelser glide igennem os på 90 sekunder...

Ubehag og spaciousness

Jeg har en knude i halsen, der blev undersøgt, da vi boede i USA, og alt var fint. Nogle år senere er jeg tilbage i Danmark, og knuden i halsen skal undersøges igen. Jeg får at vide, at jeg muligvis også skal have taget en biopsi. Jeg undrer mig. Den var jo godartet, hvorfor er en biopsi så på tale igen? Jeg mærker frygten komme anstigende, da jeg sidder på Bispebjerg hospital. Jeg sidder i venteværelset i kælderen på Neuklearmedicinsk afdeling. Lige bag ved trappen. Det er halv-trist og koldt på gangen, hvor jeg sidder og venter. Lyset sterilt. Der sidder en anden kvinde og venter. Hvad mon hun venter på? Er hun ok? Skal hun også scannes og have en eventuel biopsi, eller er hun syg? Hvad med mig? Hvad nu, hvis jeg skal have taget en biopsi igen. I Texas besvimede jeg efterfølgende. Her måtte de ind og stikke i halsen flere gange, da første udtagning ikke kunne analyseres. Hjertet banker. Åndedrættet er heftigt. Jeg lukker øjnene. Mærker mine fodsåler på gulvet. Ballerne på stolen. Mit åndedræt og hjerte, der er i fuld gang. Ubehaget i kroppen. Halsen der snører sig sammen. Den nervøse mave. Anspændtheden. Jeg ved, at det er lettere at håndtere ubehaget, når jeg rummer angsten - også at der er flere måder at være med angsten på, som jeg ofte praktiserer. Jeg vælger denne her gang at holde angsten i "spaciousness"; en slags rummelig vidde. Min opmærksomhed udvides. Som ringe i vandet. Fra centrum af kroppen – ubehaget i maven – og ud til den yderste del af kroppen. Ringene i vandet spreder sig fra midten (maven), hvor "stenen" er kastet til ydersiden af kroppen. Opmærksomheden bevæger sig videre uden for kroppen. Et par centimeter uden for til 10 cm. Nu 20, 30, 40 og 50 centimeter uden for kroppen. Ringene udvides stadig. Min opmærksomhed er nu i hele rummet, og angsten opløses i "spaciousness" - i den rummelige vidde Det føles som om, angsten stille og roligt rider igennem mig og ud i rummet, hvor den opløses stille og roligt. Jeg mærker, hvordan anspændtheden opløses i kroppen. Åndedrættet der nu er langsommere, og hjertet der banker knapt så stærkt. Jeg forestiller mig, at solen skinner ned på mig, og hvordan solens stråler og varmen hjælper til. Jeg gentager flere gange sætningen ”Jeg har dig. Jeg holder dig. Jeg støtter dig", og er rolig, da sygeplejeren kommer og siger ”Dorte, det er nu din tur” Scanningen viser, at alt ser fint ud. Ingen biopsi denne gang. En følelse som f.eks. frygt varer 90 sekunder, når vi lader følelsen glide igennem os uden modstand og ikke tillægger den ekstra betydning (med de tanker vi knytter til følelsen, den adfærd, der måske opstår pga. følelsen, og de kropsfornemmelser; anspændtheder og ømheder, der kan opstå). “When a person has a reaction to something in their environment, there’s a 90-second chemical process that happens in the body; after that, any remaining emotional response is just the person choosing to stay in that emotional loop. For those chemicals to totally flush out of the body, it takes less than 90 seconds. After that, if you continue to feel fear, anger, and so on, you need to look at the thoughts that you’re thinking that are re-stimulating the circuitry that is resulting in you having this physiological reaction, over and over again.” Citat Dr. Jill Bolte Taylor, Harvard University brain scientist Vi har ofte en helt naturlig tendens til at tillægge en følelse ekstra betydning, hvilket gør, at den ubehagelige følelse kan vare ved i flere timer, dage og måske endda uger og måneder... På Bispebjerg oplevede jeg, hvordan følelsen gled igennem mig, da jeg holdt den i en rummelig vidde. Den varede nok lidt længere end de berømte 90 sekunder. Men der blev ikke hældt ekstra benzin på bålet, og da jeg gik derfra oplevede jeg en enorm taknemmelighed for livet og alle omkring mig. Hvis du har lyst til at prøve kræfter med at være med dit ubehag i en rummelig vidde - i "spaciousness" - kan du evt. prøve meditationen, som jeg har indsat nedenfor. (På YouTube "Mind the Buys Mind by Dorte" finder du også andre meditationer til at være med de udfordringer, der kan opstå. ("RAIN ved tristhed" og "At være med svære følelser") Meditationerne har til formål at hjælpe dig med ikke at hælde ekstra benzin på bålet, samt at holde dig selv venligt)

ARRANGEMENTER

Kurset “Awakening Joy - mere glæde, færre bekymringer” afholdes pt. i Lyngby med 16 dejlige og engagerede personer. Da vi har fået forespørgsler på endnu en kursusrække, har vi besluttet at afholde forløbet i foråret også, hvilket vi glæder os meget til! Dato'erne vil være at finde i det næste nyhedsbrev og snart være tilgængelige på hjemmesiden. Du kan læse mere om kurset her: https://da.mindthebusymind.dk/awakening-joy

Awakening Joy i Århus

Hvis du bor i Århus, eller har lyst til at tage til Århus, kan du også opleve dele af Awakening Joy kurset på workshoppen "Awakening Joy og Compassion", som løber af stablen lørdag den 13. november fra 9:00-16:00. Du kan læse mere her: https://da.mindthebusymind.dk/awakening-joy-and-compassion-worksh


Gave til dig

Meditation: Rummelig vidde (spaciousness) til brug, når ubehag er på besøg


63 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page